Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Videojáték történelem

 Bizonyára vitathatatlan tény, hogy a videojáték manapság a fogyasztói társadalom egyik kiemelt cikkévé nőtte ki magát. A sakk játéktól kezdve, a stratégiai játékokon keresztül, a különféle város- és családépítő szimulátorok közül, a játéktípusok széles skálájából válogathatunk. Talán határozzuk meg, hogy mi is a játék!

A játék (game) egymástól kölcsönösen függő döntések rendszere, melyben a játékos(ok) döntéshozó egységként működik(/működnek), aki(k)nek minden döntése következményhez vezet. Tehát egy olyan szabályrendszerről van szó, amely meghatározza a játékos döntési lehetőségeit. Egyes szabályok nyilvánvalók, másokat „a rendszerrel való interakciója során magának a játékosnak kell felfedeznie.” Játszhatunk célorientáltan, mikor is egy meghatározott cél motiválja játékunkat (ezt a lt. ludus kifejezéssel jelölik a ludológusok). Azonban játszhatunk pusztán a játék öröme „miatt” is (paidia).

 

Történetmesélés nélküli játékok: szimulátorok, Tetris, Pacman, puzzle stb.

Történettel: FPS, TPS, stratégia, kalandjáték stb.

Speciális eset: kalandjáték: A játékok egy adott történetet kísérnek végig.
A játékos a figyeli a történet elemeit, hipotéziseket állít fel, következtetéseket von le.

 

Ki ne ismerné a Tetris nevű játékot? Amely mindenféle narratívát nélkülözve szórakoztatott generációkat és még valószínűleg fog is. 1984. június 6-án jelent meg a Szovjetunióban. Az orosz Alekszej Pazsitnov tervezte meg és készítette el az Elektronika 60 nevű számítógépre, míg az Orosz Tudományos Akadémia munkatársaként dolgozott Moszkvában.  A játék eladásai 2009-ben túllépték a 70 milliót, 2010 januárjában pedig bejelentették, hogy 2005 óta több mint 100 millió példányt (!) adtak el csak a mobiltelefonos verziókból. Négy évvel korábban jelent meg a szintén híres és máig népszerű Pac-Man (1980. május 22). 

spacewar1.png

 

Az első videojátékok azonban messze nem e két csoda volt. Az egyik első videojáték a Spacewar! nevezetű volt, amely 1962-ben jelent meg. Ez volt az egyik első videojáték, amely digitális számítógépre készült. A programot Martin Graetz, Alan Kotok és Steve Russell, a MIT hallgatói alkották meg, amellyel két űrhajó egymás elleni harcát szimulálták (egy szobányi PDP-1 típusú számítógépen). A programot készítői ingyenesen terjesztették egy papírszalagon, s hamar elterjedt az akkori tudományos kutatói szférában. Sokan az 1958-as Tennis for Two nevezetű játékot tartják az első videojátéknak, amely William Higinbotham nevéhez fűződik. 

 

tennis-for-two.jpg

 

A tennis / ping-pong játékot ketten lehetett játszani. Az oszcilloszkópon megjelenő teniszpályát a játékosok oldalnézetből látták, és egy gomb megnyomásával tudták irányítani a labda becsapódási szögét – Higinbotham még arra is gondot fordított, hogy a labda „elütése” hanghatással járjon. A fizikusnak állítólag alig két órájába került, mire megtervezte a játékot, magát a gépet viszont több mint három hétig építették, de megérte. A látogatók órákig is hajlandóak voltak sorban állni, hogy lejátszhassanak egy teniszmeccset, Higinbotham pedig a következő évi nyílt napra továbbfejlesztette a találmányt - nagyobb lett a kijelző, és a játékosok már több pályán is kipróbálhatták magukat, eltérő gravitációs körülmények között. 1952-ben írták az első ismert videojátékot, az  OXO-t (egyes források szerint: Noughts and Crosses). A. S. Douglas írta egy EDSAC típusú számítógépre. A játék egy ún. Tic-tac-toe alapon nyugszik. Bár a játék igazából nem lett túl népszerű, mivel az EDSAC gépek kizárólag Cambridge-ben voltak, de ez mérföldkő volt a videojátékok számára.

Az itt előkerülő játékok mind-mind 2 dimenzós látvánnyal szórakoztatták a videogamereket, de vajon melyik volt az az első játék, amely 3D-s grafikát használt? 1993-ban jelent meg a Doom nevű számítógépes játék, amely mérföldkőnek számít a számítógépes játékok történetében, bár valójában nem 3D-s grafiakai motorral működött, ún. Ál-háromdimenziós grafikát használ. Azért is kell kiemelni ezt a játékot, mert ez volt az egyik első FPS (first-person-shooter) game, népszerűsége által pedig elősegítette a játékos-szubkultúra elterjedését. A Quake az első technikailag is 3 dimenziós játék. 1996-ban jelent meg, az id Software gondozásában, hatalmas sikert aratva. 

 

doomegy.jpg 

 

quake_1_screenshot_320x200_e1m3.png

 

 

A "PC játékok evolúcióját" az alábbi linken tekinthetitek meg:

 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OuO-s1kugLs